Αθήνα, 28-03-24 21:24

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 

14-12-22  Δικαιώματα ύψους 4,3 εκ. ευρώ μοιράζει στους δημιουργούς η ΕΔΕΜ.
Ανταποκρινόμενη με συνέπεια και προσήλωση στους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της, η  ΕΔΕΜ  θα μοιράσει στους δικαιούχους της στη Διανομή Δεκεμβρίου 2022 (Διανομή 2022 Β), δικαιώματα ύψους 4.288.000 ευρώ μικτά και 2.950.000 ευρώ καθαρά δικαιώματα, σημειώνοντας αύξηση 16,5% από την προηγούμενη διανομή δικαιωμάτων τον Ιούλιο 2022.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διανομή  δικαιωμάτων που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η ΕΔΕΜ και  μαζί με αυτήν το σύνολο  δικαιωμάτων που έχει διανείμει στους δικαιούχους ανέρχεται σε  16.404.000 ευρώ μικτά και 11.894.000 ευρώ καθαρά δικαιώματα.

Η Διανομή 2022 Β αφορά δικαιώματα από όλες τις κατηγορίες  εσόδων: Δημόσια Εκτέλεση, Συναυλίες, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο, Επιγραμμικές χρήσεις, Μηχανικά Δικαιώματα και Ιδιωτικό Αντίγραφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καθαρά δικαιώματα μεταξύ της 1ης  διανομής της ΕΔΕΜ τον Ιανουάριο 2021 και της τρέχουσας διανομής της ΕΔΕΜ έχουν αυξηθεί κατά 45%.

Σημαντική άνοδος παρατηρείται στα δικαιώματα από τη Δημόσια Εκτέλεση που παρουσιάζουν αύξηση κατά 78,5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό της Διανομής Ιουλίου 2022. Εντυπωσιακή αύξηση 137,6% κατέγραψαν και οι εισπράξεις  δικαιωμάτων από τις Συναυλίες σε σχέση με τα δικαιώματα που διανεμήθηκαν τον Ιούλιο στην κατηγορία αυτή. Η άνοδος στα δικαιώματα από τη Δημόσια Εκτέλεση και τις Συναυλίες θέτει μια δυναμική βάση για τις επόμενες χρονιές καθώς όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας  αναγνωρίζουν και συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους για την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων.

Μια σημαντική κατηγορία δικαιωμάτων  για τους δημιουργούς αποτελεί ασφαλώς η ραδιοφωνική μετάδοση των έργων τους. Με την τεράστια προσπάθεια που  καταβάλλει η ΕΔΕΜ για  την είσπραξη δικαιωμάτων από την κατηγορία αυτή – και  μάλιστα αναδρομικά για τα έτη που οφείλονται δικαιώματα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς –  τα δικαιώματα από τη ραδιοφωνική μετάδοση στη διανομή Δεκεμβρίου 2022 καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη διανομή του Ιουλίου 2022, αύξηση που αγγίζει το 149%. Στη διανομή δικαιωμάτων του Δεκεμβρίου 2022, μοιράζονται δικαιώματα από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ΜΕΝΤΑ για τα έτη 2018 – 2021, ΛΑΜΨΗ, ΜΟΥΣΙΚΟΣ και RADIO DEE JAY για τα έτη 2018-2020, ΣΦΑΙΡΑ για τα έτη 2019 -2020, ΣΚΑΙ, RED και  ROCK FM για τα έτη 2018- 2019, SPOR FM  για το 2018, ΜΕΛΩΔΙΑ για το 2020 και ΕΡΑ για το 2021.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι δικαιούχοι ότι η είσπραξη και απόδοση δικαιωμάτων από τους ραδιοφωνικούς και τους τηλεοπτικούς σταθμούς είναι η πλέον χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, επειδή βασίζεται στην εξαγωγή και αποστολή τεκμηριωμένης εκπροσώπησης ρεπερτορίου προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η τιμολόγηση και η είσπραξη δικαιωμάτων.  Η ΕΔΕΜ έχει συνάψει συμβάσεις με την πλειοψηφία των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, ωστόσο οι διανομές δικαιωμάτων  πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εξαγωγή εκπροσωπούμενου ρεπερτορίου από τα προγράμματα που αποστέλλουν οι σταθμοί, την τιμολόγηση και  την ολική εξόφληση των οφειλομένων δικαιωμάτων.

Η Διανομή 2022 Β περιλαμβάνει επίσης δικαιώματα από Τηλεόραση (STAR και COSMOTE 2020, ΕΡΤ και ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 2021), Επιγραμμικές Χρήσεις (APPLE, YOUTUBE, SPOTIFY, ERTFLIX 2021, Background Music Services, Webcasting, Streaming, Ringtones κ.α), Μηχανική Αναπαραγωγή και Ιδιωτικό Αντίγραφο.  

Οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται σε κάθε κατηγορία διανομής δικαιωμάτων εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΜ την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022. Η  διαδικασία των διανομών βρίσκεται σε εξέλιξη και όλα τα συναρμόδια τμήματα εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.  Η Διανομή Δικαιωμάτων 2022 Β απαρτίζεται συνολικά από 85 επιμέρους διανομές, και περιλαμβάνει δικαιώματα που αφορούν δικαιούχους ΕΔΕΜ, ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ ανά περιόδους χρήσης των μουσικών έργων για τις παραπάνω πηγές δικαιωμάτων. Λόγω του μεγάλου αριθμού των επιμέρους διανομών και του  αναγκαίου χρόνου που απαιτούν για την ολοκλήρωσή τους, η Διανομή 2022 Β θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις:

η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τον κύριο όγκο των διανομών και θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα και
η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, για την πρώτη φάση της διανομής 2022 Β, εκτιμάται ότι η αποστολή των εκκαθαρίσεων με την προσωποποιημένη ενημέρωση των δικαιούχων για το ποσό των δικαιωμάτων που τους αντιστοιχεί, θα ξεκινήσει την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου  2022 και θα ακολουθήσει αμέσως μετά η πληρωμή των δικαιωμάτων στους δικαιούχους της ΕΔΕΜ και σε πρώην δικαιούχους της ΕΥΕΔ και ΑΕΠΙ.

Για τη Β΄φάση της διανομής 2022 Β θα υπάρξει νέα ανακοίνωση  με τις ημερομηνίες αποστολής των εκκαθαρίσεων και τα ποσά του κάθε δικαιούχου.

Ο επόμενος μεγάλος στόχος της ΕΔΕΜ είναι η απόδοση δικαιωμάτων από το εξωτερικό. Μετά την εισδοχή της στη CISAC τον  Ιούνιο του 2022 , η ΕΔΕΜ απέκτησε τη δυνατότητα  χρήσης των κοινών εργαλείων τεκμηρίωσης (CIS-Net), που αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση του ελληνικού ρεπερτορίου στο εξωτερικό. Παράλληλα με την καταχώριση των δικαιούχων της στο IPI System (Interested Parties Information), το διεθνές σύστημα το οποίο χρησιμοποιούν οι ξένοι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) για την κωδικοποίηση των δικαιούχων τους, η ΕΔΕΜ εντείνει τις ενέργειές της προς τους ξένους ΟΣΔ με τους οποίους έχει ήδη σύμβαση εκπροσώπησης του ρεπερτορίου της,  για την ταυτοποίηση χρήσεων και είσπραξη δικαιωμάτων.

Η  ΕΔΕΜ συνεχίζει να εργάζεται για τη διασφάλιση και απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στους 3.200 δικαιούχους της και τη στήριξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με την εμπιστοσύνη των δικαιούχων της και την άοκνη προσπάθεια του προσωπικού της, προχωρά με σταθερό βήμα στη δημιουργία ενός ενιαίου και ισχυρού Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, προς όφελος όλων.

Ευχόμαστε σε όλους καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία.

Με εκτίμηση,

Λούκα T. Κατσέλη
Γενική Διευθύντρια

επιστροφή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ
Ruxandra Obreja: “Το DRM είναι το μόνο Ανοιχτό Ψηφιακό Πρότυπο που συνιστά η ITU για όλες τις Ζώνες Συχνοτήτων!”
Ποιό είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ψηφιακού Ραδιοφώνου; Τι είναι το DRM και ποιές είναι οι εφαρμογές του στα FM, Μεσαία Κύματα (AM) και τα Βραχέα Κύματα (SW); Ποιές είναι οι τρέχουσες εξελίξεις ως προς το DRM παγκοσμίως, αλλά και ποιά είναι η αλήθεια για τους DRM Δέκτες (Οικιακούς, Φορητούς και Αυτοκινήτου); Μπορεί να εφαρμοστεί το DRM στην Ελλάδα και ποιά είναι η καλύτερη λύση; Τι είναι η Υπηρεσία Κειμένου Journaline και ποιά τα πλεονεκτήματα της Λειτουργίας Προειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης (EWF). Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις κρίσιμης σημασίας απαντά η κα. Ruxandra Obreja, παρέχοντας περισσότερες διεξόδους ως προς την free-to-air εκπομπή για τους σύγχρονους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

ΕΣΡ: Ορισμός Πιστοποιημένων Χρηστών της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής Παρακολούθησης των Πειθαρχικών Υποθέσεων (e-Peitharxika).
Ορίζουμε, ως πιστοποιημένους χρήστες της εφαρμογής για την παρακολούθηση των πειθαρχικών υποθέσεων (e-peitharxika) στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τις κάτωθι αναφερόμενες υπαλλήλους:

ΕΣΡ: Διαγραφή Ρ/Φ Σταθμού RADIO PARNASS - EXTREME FM Ν. Φωκίδας από τον Πίνακα Λειτουργούντων Ραδιοφωνικών Σταθμών
Ενόψει τούτων και με βάση τα προεκτεθέντα, διαπιστώνεται η διακοπή της λειτουργίας του ως άνω ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς και η διακοπή της έννομης σχέσης του φορέως που τον λειτουργούσε στην ραδιοφωνική συχνότητα 105,2 FM. Ως εκ τούτου, η συχνότητα αυτή ανήκει πλέον (και κατά χρήση) αποκλειστικά και μόνον στο Ελληνικό Κράτος, πράγμα που πρέπει να αναγνωρισθεί.

ΕΣΡ: Διοικητική Κύρωση Προστίμου 3.000€ στον Ρ/Φ Σταθμό METROPOLIS 95,5 FM Ν. Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Δέχεται ομόφωνα ότι η εγκαλουμένη παραβίασε - εκ προθέσεως - τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία ως προς τη μετάδοση ατεκμηρίωτων πληροφοριών και ειδήσεων.

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία «METROMEDIA AE», ιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού με τον διακριτικό τίτλο «METROPOLIS 95,5 FM» Νομού Θεσσαλονίκης, τη διοικητική κύρωση του προστίμου των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

ΕΣΡ: Διοικητική Κύρωση Προστίμου 3.000€ στον Ρ/Φ Σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM Ν. Αττικής.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

i. Δέχεται ότι η εγκαλουμένη παραβίασε -εκ προθέσεως- τους κανόνες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας περί εμπορικών ανακοινώσεων/διαφημίσεων, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΕ, ιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού με τον διακριτικό τίτλο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM Νομού Αττικής, τη διοικητική κύρωση του προστίμου των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

ΕΣΡ: Πρόστιμο στον επόμενο ιδιοκτήτη
Διοικητική Κύρωση Προστίμου 5.000€ στον Ρ/Φ Σταθμό KIDSRADIO (πρώην NEWS 247 88,6) Ν. Αττικής, για υπόθεση που αφορά τον προηγούμενο ιδιοκτήτη

ΕΣΡ: Απαλλαγή Ρ/Φ Σταθμού ATHENS BEST RADIO Ν. Αττικής ύστερα από Απόφαση του ΣτΕ.

Απόφαση 262/2022 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 26η Ιανουαρίου 2023


Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,...


ΕΣΡ: Διοικητική Κύρωση Προστίμου 3.000€ στον Ρ/Φ Σταθμό ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5 Ν. Θεσσαλονίκης.

Απόφαση 270/2022 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 24η Ιανουαρίου 2023

Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,...


ΕΣΡ: Απαλλαγή Τ/Σ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV ύστερα από Απόφαση του ΣτΕ.

Απόφαση 44/2022 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 26η Ιανουαρίου 2023

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επανεξέταση τη...


Μ. Κάτσης & Α. Γκαρά για τον υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Μέσων ΕΣΡ.
Ο κώδικας δεοντολογίας που παρουσιάστηκε σήμερα από το ΕΣΡ προς διαβούλευση αποτελεί μνημείο απόπειρας, συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας. Οι διατάξεις του περνάνε «αλυσίδες» στην ενημέρωση και το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα τις επικυρώσει - αφού λάβει πρώτα τις υπογραφές και τις ευλογίες των συναρμόδιων Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη - απλά θα βάλει και τυπικά το «λουκέτο».