Αθήνα, 13-04-24 12:31

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
 

09-01-23  Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών Μέσων: Δημοσίευση νέας Δωρεάν Έκθεσης σχετικά με Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη.

Κατεβάστε εδώ το PDF αρχείο "Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη - Έκδοση 2022"

Αυτή η νέα Έκθεση διαπιστώνει ότι:

- Ο Ευρωπαϊκός AV Κλάδος διαθέτει συνολικά 12.275 Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων, οι οποίες είναι διαθέσιμες ευρύτερα στην Ευρώπη (Μάιος 2022). Περίπου τα τρία τέταρτα αυτών είναι Γραμμικές Υπηρεσίες (9.080 τηλεοπτικά κανάλια) και το ένα τέταρτο είναι Μη Γραμμικές Υπηρεσίες (3.195 υπηρεσίες VOD και video-sharing πλατφόρμες).

- Η Ευρώπη περιλαμβάνει: ΕΕ των 27, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Νορβηγία, Σερβία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ουκρανία.

- Οι παίκτες των Η.Π.Α. αντιπροσωπεύουν τις περισσότερες μη ευρωπαϊκές μητρικές εταιρείες AV Υπηρεσιών στην Ευρώπη. Περίπου ένα στα πέντε (19%) όλων των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Καναλιών (εκτός της Τοπικής Τηλεόρασης) ανήκουν στις Η.Π.Α. και περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των Υπηρεσιών SVOD (38%) και TVOD (34%) στην Ευρώπη ανήκουν σε εταιρεία των Η.Π.Α. (για τις multi-country Υπηρεσίες SVOD και TVOD, ένας κατάλογος υπολογίζεται ως μία υπηρεσία).

- Οι παίκτες των Η.Π.Α. λειτουργούν πλήρως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπηρετώντας πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Η Walt Disney Company, για παράδειγμα, έχει μια εικονική ευρωπαϊκή παρουσία παντού, λειτουργώντας σε 45 ευρωπαϊκές τηλεοπτικές αγορές.

Για να χαρτογραφήσει τον συνεχώς μεταβαλλόμενο Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Κλάδο, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών Μέσων, μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, δημοσίευσε μια νέα έκδοση της ετήσιας Έκθεσής του για τα Τηλεοπτικά Κανάλια και τις Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση (on-demand) στην Ευρώπη. Αυτή η Έκθεση – Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη (Audiovisual Media Services in Europe) – συντάχθηκε από την Agnes Schneeberger, Αναλύτρια στο Τμήμα για την Πληροφόρηση της Αγοράς, του Παρατηρητηρίου.

Μία στις τέσσερις Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων στην Ευρώπη είναι Υπηρεσία Κατ' Απαίτηση

Ο Ευρωπαϊκός Κλάδος Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Μέσων έχει διαμορφωθεί από την ανάπτυξη των μοναδικών εθνικών οικοσυστημάτων μέσων ενημέρωσης. Αυτή η ποικιλομορφία αντικατοπτρίζεται σε έναν Κλάδο που διαθέτει συνολικά 12.275 Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ευρύτερη Ευρώπη (Μάιος 2022). Περίπου τα τρία τέταρτα αυτών είναι Γραμμικές Υπηρεσίες (9.080 Τηλεοπτικά Κανάλια) και το ένα τέταρτο είναι Μη Γραμμικές Υπηρεσίες (3.195 Υπηρεσίες VOD και Πλατφόρμες Κοινόχρηστου Video).

Το περιεχόμενο των Οπτικοακουστικών Υπηρεσιών στην Ευρώπη αποκαλύπτει σημαντικές διαφορές μεταξύ Γραμμικών και Μη Γραμμικών Υπηρεσιών. Ενώ το τηλεοπτικό πρόγραμμα προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον θεματικό κατακερματισμό, οι Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση έχουν σαφή εστίαση στο περιεχόμενο των ταινιών και της τηλεοπτικής μυθοπλασίας.

Όσον αφορά στην ιδιοκτησία, η ευρωπαϊκή τηλεοπτική αγορά διαιρείται σε εκείνη του Δημόσιου Τομέα με Γενικό κυρίως Πρόγραμμα, διαθέσιμο στα δίκτυα Ψηφιακής Επίγειας Τηλεόρασης (DTT) και σε εκείνη του Ιδιωτικού Τομέα που έχει επεκταθεί σε Θεματικά Καλωδιακά και Δορυφορικά Κανάλια. Σχεδόν όλες οι Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση ανήκουν σε Ιδιώτες (κατά 97%). Και τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης έχουν εισέλθει στην αγορά, προσφέροντας ως επί το πλείστον κάλυψη του Γραμμικού Προγράμματός τους. Μία στις πέντε Δημόσιες Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση παρέχεται Επί Πληρωμή, για παράδειγμα η Διεθνής Έκδοση του BBC iPlayer.Παίκτες των Η.Π.Α. δεσπόζουν στην Ευρωπαϊκή Τηλεόραση και στον Κλάδο Κατά Απαίτηση

Οι Μη Ευρωπαίοι Παίκτες έχουν αποκτήσει ισχυρή βάση στην ευρωπαϊκή AV αγορά. Ένας στους τέσσερις από τους 50 κορυφαίους Τηλεοπτικούς Ομίλους και περισσότερο από το ένα τρίτο των κορυφαίων 50 Ομίλων για Υπηρεσίες Κατ' Απαίτηση ανήκει σε Μη Ευρωπαϊκή Μητρική Εταιρεία.

Οι Παίκτες από τις Η.Π.Α. αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα Μη Ευρωπαϊκών Μητρικών Εταιρειών AV Υπηρεσιών στην Ευρώπη. Περίπου ένα στα πέντε (19%) όλων των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Καναλιών (εκτός της Τοπικής Τηλεόρασης) ανήκουν στις Η.Π.Α. και περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των Υπηρεσιών SVOD (38%) και TVOD (34%) στην Ευρώπη ανήκουν σε Αμερικανική Εταιρεία.

Οι Παίκτες από τις Η.Π.Α. λειτουργούν πλήρως σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξυπηρετώντας πολλές ευρωπαϊκές αγορές. Η Walt Disney Company, για παράδειγμα, έχει μια εικονική ευρωπαϊκή παρουσία παντού, λειτουργώντας σε 45 Ευρωπαϊκές Τηλεοπτικές Αγορές.

Όσον αφορά στους κόμβους εγκατάστασης τους, οι Πανευρωπαϊκοί Παίκτες χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές. Το Netflix, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί μία κεντρική στρατηγική με μία μόνον χώρα εγκατάστασης, από όπου στοχεύει τις Ευρωπαϊκές αγορές. Η στρατηγική βασικών κόμβων χρησιμοποιείται από το BBC, όπου συνήθως ένας μικρός αριθμός χωρών χρησιμεύει ως βάση για τη στόχευση διαφόρων Εθνικών αγορών. Η AT&T, αντίθετα, εφαρμόζει αποκεντρωμένη στρατηγική, όπου ένας μεγαλύτερος αριθμός κόμβων εγκαταστάσεων εξυπηρετεί τις Ευρωπαϊκές αγορές.

επιστροφή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΕΑ
Ruxandra Obreja: “Το DRM είναι το μόνο Ανοιχτό Ψηφιακό Πρότυπο που συνιστά η ITU για όλες τις Ζώνες Συχνοτήτων!”
Ποιό είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ψηφιακού Ραδιοφώνου; Τι είναι το DRM και ποιές είναι οι εφαρμογές του στα FM, Μεσαία Κύματα (AM) και τα Βραχέα Κύματα (SW); Ποιές είναι οι τρέχουσες εξελίξεις ως προς το DRM παγκοσμίως, αλλά και ποιά είναι η αλήθεια για τους DRM Δέκτες (Οικιακούς, Φορητούς και Αυτοκινήτου); Μπορεί να εφαρμοστεί το DRM στην Ελλάδα και ποιά είναι η καλύτερη λύση; Τι είναι η Υπηρεσία Κειμένου Journaline και ποιά τα πλεονεκτήματα της Λειτουργίας Προειδοποίησης Έκτακτης Ανάγκης (EWF). Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις κρίσιμης σημασίας απαντά η κα. Ruxandra Obreja, παρέχοντας περισσότερες διεξόδους ως προς την free-to-air εκπομπή για τους σύγχρονους Ραδιοφωνικούς Σταθμούς στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.

ΕΣΡ: Ορισμός Πιστοποιημένων Χρηστών της Ηλεκτρονικής Εφαρμογής Παρακολούθησης των Πειθαρχικών Υποθέσεων (e-Peitharxika).
Ορίζουμε, ως πιστοποιημένους χρήστες της εφαρμογής για την παρακολούθηση των πειθαρχικών υποθέσεων (e-peitharxika) στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, τις κάτωθι αναφερόμενες υπαλλήλους:

ΕΣΡ: Διαγραφή Ρ/Φ Σταθμού RADIO PARNASS - EXTREME FM Ν. Φωκίδας από τον Πίνακα Λειτουργούντων Ραδιοφωνικών Σταθμών
Ενόψει τούτων και με βάση τα προεκτεθέντα, διαπιστώνεται η διακοπή της λειτουργίας του ως άνω ραδιοφωνικού σταθμού, καθώς και η διακοπή της έννομης σχέσης του φορέως που τον λειτουργούσε στην ραδιοφωνική συχνότητα 105,2 FM. Ως εκ τούτου, η συχνότητα αυτή ανήκει πλέον (και κατά χρήση) αποκλειστικά και μόνον στο Ελληνικό Κράτος, πράγμα που πρέπει να αναγνωρισθεί.

ΕΣΡ: Διοικητική Κύρωση Προστίμου 3.000€ στον Ρ/Φ Σταθμό METROPOLIS 95,5 FM Ν. Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Δέχεται ομόφωνα ότι η εγκαλουμένη παραβίασε - εκ προθέσεως - τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία ως προς τη μετάδοση ατεκμηρίωτων πληροφοριών και ειδήσεων.

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία «METROMEDIA AE», ιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού με τον διακριτικό τίτλο «METROPOLIS 95,5 FM» Νομού Θεσσαλονίκης, τη διοικητική κύρωση του προστίμου των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

ΕΣΡ: Διοικητική Κύρωση Προστίμου 3.000€ στον Ρ/Φ Σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM Ν. Αττικής.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

i. Δέχεται ότι η εγκαλουμένη παραβίασε -εκ προθέσεως- τους κανόνες της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας περί εμπορικών ανακοινώσεων/διαφημίσεων, κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό.

Επιβάλλει στην εταιρεία με την επωνυμία ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΕΠΕ, ιδιοκτήτρια του ραδιοφωνικού σταθμού με τον διακριτικό τίτλο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM Νομού Αττικής, τη διοικητική κύρωση του προστίμου των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.

ΕΣΡ: Πρόστιμο στον επόμενο ιδιοκτήτη
Διοικητική Κύρωση Προστίμου 5.000€ στον Ρ/Φ Σταθμό KIDSRADIO (πρώην NEWS 247 88,6) Ν. Αττικής, για υπόθεση που αφορά τον προηγούμενο ιδιοκτήτη

ΕΣΡ: Απαλλαγή Ρ/Φ Σταθμού ATHENS BEST RADIO Ν. Αττικής ύστερα από Απόφαση του ΣτΕ.

Απόφαση 262/2022 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 26η Ιανουαρίου 2023


Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,...


ΕΣΡ: Διοικητική Κύρωση Προστίμου 3.000€ στον Ρ/Φ Σταθμό ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 94,5 Ν. Θεσσαλονίκης.

Απόφαση 270/2022 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 24η Ιανουαρίου 2023

Η Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης,...


ΕΣΡ: Απαλλαγή Τ/Σ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV ύστερα από Απόφαση του ΣτΕ.

Απόφαση 44/2022 - ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΕΣΡ - 26η Ιανουαρίου 2023

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επανεξέταση τη...


Μ. Κάτσης & Α. Γκαρά για τον υπό διαβούλευση Κώδικα Δεοντολογίας Οπτικοακουστικών και Ραδιοφωνικών Μέσων ΕΣΡ.
Ο κώδικας δεοντολογίας που παρουσιάστηκε σήμερα από το ΕΣΡ προς διαβούλευση αποτελεί μνημείο απόπειρας, συσκότισης, συγκάλυψης και ελέγχου της πληροφορίας. Οι διατάξεις του περνάνε «αλυσίδες» στην ενημέρωση και το προεδρικό διάταγμα το οποίο θα τις επικυρώσει - αφού λάβει πρώτα τις υπογραφές και τις ευλογίες των συναρμόδιων Υπουργών της καθεστωτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη - απλά θα βάλει και τυπικά το «λουκέτο».